dimecres, 14 de gener del 2015

ASTROLOGIA I CONCEPCIÓ HOLÍSTICA DEL MÓN




Ja des de temps immemorials, l’home ha buscat en el cel respostes a les seves preguntes, protecció per a superar les seves pors i ajuda per a aconseguir els seus anhels i és d’aquest diàleg entre el Cel i la Terra que es va anar construint un llenguatge simbòlic anomenat Astrologia, que té més de 5000 anys d’antiguitat.

Però tot i que les preguntes, les pors i els anhels segueixen essent gairebé els mateixos, la nostra consciència com a humanitat evoluciona i amb ella la nostra visió de la vida. I ara ens trobem en un període on comencem a recuperar una visió més global i interactiva de la realitat, on els processos causa-efecte i una realitat compartimentada deixen pas a una realitat més global i integrada. Una realitat en la qual les parts s’estudien de manera simultània, formant part i alhora co-creant una unitat més complexa, el sistema holístic.

Per entendre més bé el que significa un sistema holístic podríem pensar en el nostre cos. Cada cèl·lula és una part del nostre cos però alhora cada una porta, transcrita en el codi genètic, informació de tot el cos. A més, cada cèl·lula té la capacitat d’interactuar i provocar un canvi en el conjunt, és a dir de co-crear i, alhora totes juntes conformen el que som: una unitat de consciència formada per una, podríem dir metafòricament, miríada de consciències. El mateix passa amb una coliflor.

I el que té de transcendental aquest fet, és que es pot aplicar a qualsevol sistema de la nostra vida, com és la nostra psique, la nostra família, la nostra societat o fins i tot a la nostra espiritualitat. Cada un de nosaltres és una consciència individual dins d’un sistema més gran però alhora té la capacitat de co-crear el sistema al qual pertany d’una manera interactiva i integrada, formant un sistema amb consciència pròpia.

Aquesta visió holística també ens enriqueix amb una nova dimensió a l’hora de mirar la realitat, ja que ens permet observar les múltiples interaccions que es produeixen en ella i, ens orienta cap a la comprensió i la percepció de la importància del context. Si mirem la realitat, o una cosa concreta en el seu conjunt, apreciarem interaccions i subtileses que se’ns escapen quan la mirem de manera disseccionada des de les seves parts. De fet, cada vegada veiem més sovint noves tendències en totes les disciplines que promouen aquesta mirada global i interconnectada, la mirada holística.

I és en aquest context on també l’Astrologia Psicològica té coses reveladores a dir-nos i que es relacionen amb les tres dimensions de l’experiència humana: la personal, la social i l’espiritual, ja que l’Astrologia és justament un dels molts llenguatges, potser el més antic, que ha creat l’home per a fer aquest viatge cap a aquesta consciència holística.

L’Astrologia, en aquest sentit, és un llenguatge simbòlic que ens permet estudiar les parts dins del conjunt i alhora el conjunt com a unitat o sistema i explorar i entendre com les parts co-creen el conjunt.

Si ens referim a la dimensió personal, ens adonarem que per dins constantment sentim necessitats, emocions, bloqueigs, desitjos, potencials, dons, pensaments, creences, etc. Són forces que viuen i volen sobreviure dins nostre i alhora són forces que ens co-creen com a persones i moltes vegades ens costa crear diàleg intern entre elles, especialment quan apareixen contradiccions o friccions. Totes elles habiten en nosaltres i alhora ens conformen com a un tot: com a individu. Són els aspectes de la nostra psique i l’astrologia psicològica ens ajuda a fer-ne una exploració amb profunditat i a descobrir-ne les seves dinàmiques, no sempre beneficioses o coherents i també a descobrir les habilitats, recursos i potencials que tenim per a encarar els reptes personals.

Si ens traslladem a la dimensió social, ens adonarem que passa el mateix, tots com a individus som part i alhora creem un conjunt més gran i global: les nostres famílies, les nostres societats, les nostres cultures i la nostra humanitat. El nostre rol és un rol individual però no aïllat i alhora influeix i és influït pel conjunt. L’Astrologia, sens dubte,  ens pot ajudar a entendre el nostre encaix en les sistemes que habitem i ens pot ajudar a crear unitat i riquesa de la diversitat i a superar les pors, que moltes vegades són les causants del conflicte.

I si ens enlairem a una dimensió més espiritual, també l’Astrologia ens ofereix un marc de referència que l’engloba.

Tenir consciència holística vol dir adonar-se de tot això. En l’esfera personal, vol dir saber què habita dins de nosaltres; vol dir descobrir si aquestes forces que ens conformen funcionen beneficiosament o creen toxines, dins i fora de nosaltres. Vol dir adonar-se de si tenen l’espai de respecte per a poder expressar-se individualment de manera positiva i alhora poder cooperar. Tenir consciència holística vol dir connectar amb la pluralitat i amb la globalitat de cada una de les tres dimensions. I és, sens dubte, el primer pas per a respectar, acceptar, transformar i integrar les individualitats de manera simultània, deixant lloc a l’expressió coherent de cada una i alhora promovent la seva participació beneficiosa en el conjunt.

Entendre que la humanitat i l’univers són també diversos però alhora globals, ens permet començar a respectar, acceptar i treballar per crear de la diversitat, una unitat cada cop més rica i creativa. Una unitat on cada part té el seu rol individual però simultàniament també interactua amb el conjunt per a enriquir-lo i fer-lo evolucionar.

Què més podríem demanar? Tenim al davant una eina i un llenguatge, l’Astrologia, que ens permet crear consciència sobre les parts i sobre el conjunt per tal de generar llaços de respecte i d’acceptació per a construir mons interns, socials i universals millors i més rics.