dilluns, 22 de desembre del 2008

EL TEXT ASTROLÒGIC MÉS ANTIC CONTÉ INFORMACIÓ DE FA MÉS DE 4000 ANYS I ES VA TROBAR A L’IRAK


El text astrològic més antic és l’ENUMA ANU ENLIL i recull tot el coneixement astronòmic i astrològic de Mesopotàmia, des del 2000 al 600 aC aproximadament. Està gravat en escriptura cuneïforme, l’escriptura coneguda més antiga, i va ser descobert a la biblioteca del rei assiri ASHURBANIPAL, entre les restes de l’antiga ciutat babilònica de Nineveh, prop de l’actual Mosul (Irak).

PERÒ QUI ERA ASHURBANIPAL I QUE ENS EXPLICA L’ENUMA ANU ENLIL?

Tot i que l’Astrologia tal i com la coneixem avui dia és una construcció grega, van ser els babilonis, els millors astrònoms de l’antiguitat, els que hi van aportar els fonaments cosmològics, van conceptualitzar el Zodíac i van establir analogies entre els canvis al Cel i els canvis a la Terra. La civilització mesopotàmica considerava que els planetes eren Déus i com a tals decidien el que passava al Cel i a la Terra. Així l’Astrologia neix per ENTENDRE i alhora ATENDRE els desitjos i accions dels Déus que governaven la Terra i la Humanitat. Es creu que en aquest període l’Astrologia només descrivia fets mundans, és a dir, esdeveniments relacionats amb els Estats i els Reis.

ASHURBANIPAL, que va regnar del 668 al 626 aC, va ser un dels darrers reis assiris de Mesopotàmia. Amb un caràcter pacífic i un gran interès per la cultura, la religió i la ciència, es va envoltar d’una assemblea de savis, artistes i escribes. Va crear la primera biblioteca moderna de la qual tenim constància, la biblioteca d’Ashurbanipal, una biblioteca sistemàticament organitzada i molt més antiga que la d’Alexandria.


Nineveh i la biblioteca d’Ashurbanipal van ser descobertes el 1849 i va ser un fet que va convulsionar Europa, ja que fins aleshores es creia que el bressol de la civilització occidental havia estat Egipte. Aquest descobriment confirmava l’existència d’una civilització, situada entre els rius Tigris i Eufatres, tan antiga i esplendorosa com afirmava la Bíblia, i va ser fonamental per a conèixer i entendre la civilització assíria-babilònica.


A la biblioteca d’Ashurbanipal es van trobar unes 30.000 plaques d’escriptura cuneïforme. Les plaques eren d’argila i hi tenien gravats pictogrames.


Pel que fa a l’Astrologia, una de les troballes més importants va ser l’ENUMA ANU ENLIL. Aquest text és considerat el primer referent històric sobre Astrologia. Enuma Anu Enlil significa literalment “Quan els Déus Anu i Enlil”. Anu i Enlil són dos dels Déus més importants de la cosmologia mesopotàmica: Anu, és el Déu del Cel i Enlil, el Déu de l’Aire. L’Enuma Anu Enlil el constitueixen unes 68 o 70 plaques i contenen presagis que relacionen esdeveniments mundans i observacions celestes com les de la lluna i la seva visibilitat, les dels planetes i la seva visibilitat, les del sol i la seva corona, les d’eclipsis, les d’estrelles fixes i fins i tot unes quantes de fenòmens meteorològics. La placa més antiga és una que fa referència a les posicions de Venus i data del 1700aC.


Tot i que les plaques de l’Enuma Anu Enlil van ser gravades aproximadament cap el 650 aC, el que les fa realment rellevants és que recullen i compilen tot el coneixement astrològic i astronòmic previ i que s’endinsa fins el 2000 aC.


I si alguna vegada feu una escapada al British Museum de Londres, en podreu veure unes quantes.