dilluns, 26 de gener del 2009

ETS UNA PERSONA CREATIVA?





Podríem començar amb una definició de diccionari i dir que una persona creativa és la que AMB REGULARITAT resol problemes, elabora productes o defineix noves qüestions i ho fa d’una manera que al principi és considerada innovadora però que al final és acceptada en un context concret i sobretot integrada. Així, les persones creatives tenen més recursos per resoldre els problemes quotidians de les seves vides i encarar-les d’una manera diferent i més enfocada a les seves necessitats particulars.

PERÒ, QUÈ CARACTERITZA UNA PERSONA CREATIVA D’UNA QUE NO HO ÉS? O MÉS BEN DIT, QUÈ DIFERENCIA UNA PERSONA QUE PRACTICA LA CREATIVITAT D’UNA QUE NO LA PRACTICA? ES POT PROMOURE L’ACTITUD CREATIVA?

Per tal que cadascú reflexioni sobre aquesta qüestió, m’agradaria definir quines podrien ser les competències d’una persona creativa i per fer-ho les dividiré en psicològiques, d’actitud i tècniques.

Entre les competències PSICOLÒGIQUES, en podríem enumerar unes quantes, com per exemple, tenir la creença que s’és creatiu, tenir prou autoconeixement d’un mateix i ser conscient dels punts febles i dels punts forts, dels potencials i de les habilitats, treballar l’autoanàlisi de manera continua, tenir una automotivació elevada, tenir curiositat mental, tenir una bona relació entre el pensament lògic i el pensament lateral i una bona relació entre intuïció i racionalitat.

Entre les competències d’ACTITUD trobaríem la capacitat per formular les preguntes adequades i convertir-les en reptes creatius, la recerca regular d’idees, una actitud transgressora i aventurera i un pensament obert sense prejudicis ni pors.

Entre les competències TÈCNIQUES trobaríem el coneixement de mètodes creatius i el de processos d’innovació.

Vivim en un model social, cultural i d’ensenyament que no fomenta precisament aquesta actitud creativa i és normal que tinguem barreres i condicionants que ens facin creure que no som creatius o molt pitjor, que no en podem ser. Per tal de desmuntar aquestes idees preconcebudes serà molt interessant conèixer quines barreres posem a la creativitat.

En aquest sentit, podríem parlar d’una postura excessivament racional o lògica o plena de prejudicis i de pors, fomentats per determinades actituds personals, socials i culturals, que no ens permeten anar més enllà o promoure actituds més aventureres. També cal ser conscients del fet que estem molt acostumats a no moure’ns de les rutines i del que és conegut i fàcil, a caure en un escepticisme molt limitador o a sentir-nos mancats de la suficient confiança o autoestima. Totes elles actituds que no ens ajuden a enfocar la vida creativament.

De tot això se’n podria derivar la conclusió que hi ha persones que seran creatives de manera innata però també que SER CREATIU ÉS UNA QUALITAT QUE ES POT FOMENTAR I PROMOURE. I potser us preguntareu, què hi té a veure l’Astrologia amb tot això?

Doncs precisament l’Astrologia ens obre portes a moltes de les actituds i aptituds de les quals hem parlat. Ens ajuda a conèixer-nos millor i saber quins són els nostres punts febles i forts, els nostres potencials i les nostres pors i bloquejos, per tal que els detectem i puguem fer alguna cosa per promoure’ls o per superar-los. Ens ajuda a fer autoanàlisi, ens ajuda a incrementar la nostra autoconfiança i autoestima i sobretot ens ajuda a entendre que en la diversitat està la riquesa i que nosaltres podem promoure aquesta diversitat i aquesta manera d’aprendre a veure i a acceptar la realitat d’una manera diferent i sobretot creativa.

Hi ha persones que creuen que l’Astrologia ens coarta la llibertat i d’això ja n’hem parlat altres vegades. Feu clic aquí si voleu llegir l’article relacionat. Però precisament l’Astrologia es fonamenta en el principi contrari, ens ajuda a superar els prejudicis i les pors i a desenvolupar els nostres potencials per a prendre actituds més obertes i sobretot més creatives davant la vida.