diumenge, 22 de març del 2009

ELS SIGNES DEL ZODÍAC I LES CONSTEL·LACIONS DEL ZODÍAC



Els signes del Zodíac i les constel·lacions dels Zodíac porten els mateixos noms: Àries, Taure, Gèminis, Càncer, Leo, Verge, Balança, Escorpió, Sagitari, Capricorn, Aquari i Pisces.

Quan l’home va començar a observar el cel va adonar-se que havien dos tipus diferents d’estels. Uns que es mantenien fixes respecte ells mateixos i uns altres que es movien i que a l’antiga Grècia se’ls va donar el nom de “cos errant” o planeta.

Els primers van ser agrupats en dibuixos que representaven personatges de la mitologia o de la vida quotidiana i així es van originar les constel·lacions que, de fet, són agrupacions d’estels que suggereixen una forma o un concepte. Sapigueu que encara que tots els estels que podem veure al cel pertanyen a la nostra galàxia, la Via Làctia, els estels d’una constel·lació, tot i que sembla que estan físicament agrupats, no ho estan i normalment pertanyen a zones diferents de la nostra galàxia. És a dir, només formen una agrupació aparent als nostres ulls.

Els segons estels que es movien, els errants, eren els planetes visibles a ull nu des de la Terra i eren Venus, Mercuri, Mart, Júpiter i Saturn.

També es van adonar que el Sol i la Lluna i la resta de planetes sempre circulaven per una mateixa franja del cel que se situa 23 graus per sobre i 23 graus per sota de l'Eclíptica (línea per on circula el Sol just en els dos equinoccis i que es correspon amb el pla de rotació de la Terra al voltant del Sol). Com que aquesta franja era important perquè marcava el camí per on passaven el Sol, la Lluna i els planetes, van decidir que les 12 constel·lacions que hi havien en aquesta franja serien simbòlicament més importants que la resta de constel·lacions del cel. Els seus noms eren precisament Àries, Taure, Gèminis, Càncer, Leo, Verge, Balança, Escorpió, Sagitari, Capricorn, Aquari i Pisces i, com haureu deduït, són les que van donar nom als signes del Zodíac.

Així, veiem que el que tenen de particular les constel·lacions que donen nom als signes del Zodíac és que són les que es troben en el camí del Sol, la Lluna i els planetes. Però les constel·lacions del Zodíac i els Signes del Zodíac no són el mateix i això us ho explicaré en un proper article.

A causa del moviment de rotació de la Terra, aquesta franja del cel, té un moviment aparent que als nostres ulls va girant i completa aproximadament una volta cada 24 hores. Aquesta franja la podem anomenar també Cinturó Zodiacal i, com hem vist, està formada pels 12 signes del Zodíac.