dilluns, 30 de març del 2009

PERQUÈ CADA PERSONA PERTANY A UN SIGNE DETERMINAT DEL ZODÍAC ?




Per explicar-vos perquè pertanyem a un signe determinat del Zodíac us he de parlar d’algunes coincidències numèriques.

Per exemple. Els Signes del Zodíac són 12, igual que ho són els mesos de l’any. Cada Signe del Zodíac té 30 graus, gairebé el mateix nombre que els dies que té un mes. I els graus del cercle del Zodíac en són 360, perquè és una circumferència, i coincideix aproximadament amb el nombre de dies que té l’any, és a dir, 365 dies.

En aquesta coincidència numèrica veiem la relació que es va establir entre un fet astronòmic, la durada de l’any, i un llenguatge simbòlic, l’astrologia i per tant ens parla dels fonaments astronòmics de l’astrologia.

D’una banda, el cinturó Zodiacal està format per 360 graus. Si dividim aquests 360 graus en 12 grups, tenim que cada grup conté 30 graus. Així el cinturó Zodiacal té 12 divisions que coincideixen amb els 12 signes: Àries, Taure, Gèminis, Càncer, Leo, Verge, Balança, Escorpió, Sagitari, Capricorn, Aquari i Pisces. I a cada un d’aquests signes li corresponen 30 graus de circumferència.

D’altra banda, el Sol, vist des de la Terra, triga 365 dies a donar una volta sencera del seu cicle anual i per tant cada dia recorre més o menys un grau de la circumferència zodiacal. Així va avançat. Cada dia avança un grau i quan ha recorregut els 30 graus d’un signe en més o menys un mes, passa al següent signe. Cada mes canvia de signe i va saltant de signe en signe fins que torna a començar al cap d’un any.

Com hem vist, en cada signe el Sol s’hi està aproximadament un mes o 30 dies. Així i coincidint amb el primer dia de la primavera el Sol està situat en el grau 0 del signe d’Àries i avança per aquest signe més o menys a raó de dia per grau, fins que arriba al grau 30 del signe d’Àries, que coincideix amb el grau 0 del següent signe. Per tant canvia de signe i passa a Taure i així successivament. Això vol dir que durant tot aquest mes, vist des de la Terra, el Sol té el signe d’Àries al darrere. En el dibuix de l’article es veu clarament el que vull dir. En aquest exemple, diríem que el Sol es troba a Sagitari perquè té el signe de Sagitari al darrere (però no la constel·lació de Sagitari, ep!).

Si ens ho mirem en el calendari podríem dir que aproximadament el Sol entra en el grau 0 d’Àries el dia 21 de març i recorre tot el signe d’Àries fins el 21 d’abril, per això totes les persones que han nascut entre aquestes dues dates pertanyen al signe d’Àries.

En el proper articles us explicaré quina diferència hi ha entre els signes del Zodíac i les constel·lacions del Zodíac i perquè no coincideixen.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Com sempre que tinc temps de visitar el teu blog, em sorprèn i em resulta molt interessant i suggerent.
Confesso, d’entrada, el meu desconeixement en el tema i un cert escepticisme heretat –que no vol dir el meu desinterès-, però la manera com exposes les diverses qüestions em són molt il•lustratives i entenedores, i, el que és més important, desproveïdes d’aquell punt d’acte de fe irracional i màgiques prediccions, que sovint trobo en manifestacions comercials del tema. Et felicito.
T’escric, però, perquè en aquest article em faig una mica d’embolic amb les xifres: veig que no acaben de coincidir exactament els graus del cinturó zodiacal amb la partició en dies que els homes hem assignat a la volta de la Terra al voltant del Sol. Sent, com són, en tots dos casos, convencions, aquest petit marge de diferència no hauria de fer que, al cap dels anys, els signes comencessin en dates diferents? Vull dir que el 21 de març de 2009 presenta les mateixes característiques, des del punt de vista del cinturó zodiacal, que el 21 de març de fa 500 anys, o fins i tot de 5.000 anys (encara que no existís cap calendari)?
Potser m’avanço, amb la meva pregunta i em resultarà aclaridor el teu proper article sobre les diferències entre els signes zodiacals i les constel•lacions.
Gràcies per aquest blog i una abraçada,
Anna