dimarts, 21 d’abril del 2009

EN QUÈ ES DIFERENCIEN LES CONSTEL.LACIONS DELS SIGNES DEL ZODÍAC?



Amb aquest article, a part de comentar quines són les diferències entre els signes i les constel.lacions del Zodíac, m’agradaria donar resposta a una pregunta molt interessant que ha plantejat l’Anna en el seu comentari, publicat a sota d’aquesta entrada.

Comencem pel tema que ha suggerit l’Anna. Com podem fer coincidir els 360 graus de la circumferència dels signes del Zodíac amb els 365 dies i escaig de l’any? Doncs perquè en un dia terrestre la Terra no avança al voltant del Sol exactament un grau, sinó que en promig és una mica menys d'un grau i a més canvia al llarg de l’any. Això ho va demostrar Kepler amb les seves lleis. Així quan la Terra es troba lluny del Sol, el moviment de la Terra al voltant del Sol és més lent i, en canvi, quan la Terra es troba més a prop del Sol, la seva velocitat és més ràpida. Si fem el promig, es pot considerar que els 360 graus de la circumferència del Zodíac equivalen als 365 dies i escaig de l’any.

Passant al tema que ens ocupa en aquest article: quina diferència hi ha entre els Signes del Zodíac i les constel·lacions que els donen el nom? Doncs diverses.

La més important és que els Signes són porcions d’una franja de cel i en canvi les constel·lacions són estructures imaginàries formades pels estels.

Una segona diferència és que hi ha constel·lacions més llargues i altres més curtes. I en canvi tots els signes tenen la mateixa grandària, és a dir, 30 graus de circumferència. Això és possible perquè els signes són una convenció simbòlica, a l’igual que l’astrologia és un llenguatge simbòlic.

I una darrera, és que el punt 0 del signe d’Àries no coincideix amb el punt 0 de la constel.lació d’Àries. Aquest fet s’anomena moviment de precessió dels equinoccis i és degut a que l’eix vertical de la Terra té un moviment sobre si mateix, anomenat moviment de nutació, i que té un cicle de 26.000 anys. Així, si establim un punt d’origen, com pot ser el punt Vernal, que és el 0º del signe d’Àries o el dia que comença la Primavera astrològica o el 21 de març de cada any aproximadament, veurem que aquest punt es va movent en el cel i que cada 2.000 anys i escaig aquest punt canvia de constel.lació. Per tant, actualment el Punt Vernal, que en un moment determinat es trobava a l’inici de la constel·lació d’Àries i que aleshores coincidia físicament amb el començament del signe d’Àries, ara no es troba a 0 graus del signe d’Àries sinó a 22º36’ del signe de Pisces.

El tema pot semblar una mica complicat, però de fet, per als que l’astronomia no us desperta cap interès especial, el que cal saber és que hi ha un desfasament físic entre els signes i les constel.lacions a causa del moviment de nutació de la Terra.

Com resolt aquest dilema l’Astrologia?

Tenint clar que l’Astrologia és un llenguatge simbòlic, és més fàcil encarar aquestes dues diferències sense que es produeixin contradiccions. Els astròlegs ho han resolt establint dos sistemes diferents de Zodíac, el Tropical i el Sideri. La majoria d’astròlegs treballen amb el Zodíac Tropical, el qual està basat en les coordenades tropicals, amb les quals el grau 0 del signe d’Àries o primer grau del Zodíac correspon al primer dia de la primavera. En canvi els astròlegs que treballen amb el Zodíac Sideri, basat en les coordenades sidèries, consideren que el grau 0 d’Àries es troba actualment a 22º36’ del signe de Pisces, ja que tenen en compte el moviment de precessió dels equinoccis. Resumint podríem dir que el Zodíac Tropical té com a marc de referència el cinturó del Zodíac que acompanya l’Eclíptica i està basat en els cicles estacionals, mentre que el Zodíac Sideri té com a marc de referència el marc dels estels.

I cada astròleg treballa amb el Zodíac que més s’adiu al seu sistema d’interpretació, ja que l’Astrologia és un llenguatge simbòlic i per tant la decisió es converteix en una qüestió de convencions simbòliques.